Johanna Schartau

TITEL 4800 Trådar ©Johanna Schartau 2012
MATERIAL Video 
KONTAKT info[at]johannaschartau.se
HEMSIDA
www.johannaschartau.se

Att arbete i ett konstnärsdrivet forum innebär för mig en frihet.
En icke hierarkisk plats.
En plats där du kan experimentera, förverkliga, pröva och visa din konst på dina egna villkor där inte kommersiella krafter styr.
For den här utställningen, jag visar ett flerårigt projekt jag jobbar med om jacquardvävning.

Det är en konstfilm som heter “4800 Trådar” inspelad på ett väveri i Frankrike på Tissages Burnichon och Almgrens Sidenväveriet i Stockholm och som sedan förökat sig också blivit ett tyg uppvävt på väveriet i Frankrike. Tyget visas tillsammans med filmen.

Jacquardtekniken som uppfanns på slutet av 1700 talet av José Marie Jacquard är en tidig form av det binära digitala datasystem vi har idag. Hålkorten med sina hål (ettor – nollor) som styr mönster processen och gör det möjligt att väva mycket exakt och komplicerade mönster.

 – -‹‹‹eng›››- –

To work in an artist-run forum means freedom to me.
A non-hierarchical location.
A place where you can experiment, implement, test and show your arton your own terms, where no commercial powers exist.

For the exhibition, I am showing a project I have been working with for several years about jacquard weaving. It is a film titled “4800 Threads” and was recorded at a textile mill in France called Tissages Burnichon outside Lyon and Almgren’s Silk Weaving Mill in Stockholm. After the film was made, I had the opportunity to have a fabric created at Tisssages Burnichon and it is on display together with the film.

The jacquard technology was invented in the late 1700’s by José Marie Jacquard and is an early form of the binary digital data system we have today. The punch cards control the pattern process to make it possible to weave highly precise and intricate patterns.